Harry Potter – tragédie v kinech

09.12.2010 16:18:41
Harry Potter – tragédie v kinech
Poslední filmový díl Harryho Pottera (nebo spíš jeho první půlka) patří mezi nejbedlivěji sledované novinky tohoto roku. Po šestce jsme valná očekávání neměli, první ohlasy ale byly veskrze pozitivní, tak jsme se docela těšili. A jak to dopadlo?
Harry Potter – tragédie v kinech

Bídně. Až na pár světlých momentů se nastavovaná kaše půlky knihy zvrtla v chaotickou nudu. Na začátku se pokocháme smrtijedy a po chvíli i pořádnou akční bitkou, při které jen tak mimochodem, mimo záběr, zemře jedna z důležitých postav celé série. Asi aby zbylo víc místa na záběry lesa, stanu, lesa, skal, lesa, stanu, jezera a zase lesa.


Pak v rychlém sledu absolvujeme ministerstvo, svatbu, Grimmauldovo náměstí a tradááá, už jsme v lese. A tam taky zůstaneme. Dlouho. A budeme se tam nudit. Kdo nečetl knížky, bude se asi i divit. Pak ještě skákneme k Láskorádům na čaj, do Godrickova dolu a na závěr se mrkneme k Malfoyům – prostě dvě a půl hodiny napěchované akcí k prasknutí.


Vyčítat filmům, že přeskočily určité pasáže z předlohy, obvykle nemá moc smysl. Ale proč proboha autoři snímku, který v sobě má tolik vaty a zbytečností, považovali za nutné vypustit všechno, co zrovna nebyl les, a dalo by to příběhu alespoň jakou takous logiku? Proč v Malfoyovic sklepení nebozí hrdinové bědují, že se z něj nedá uniknout a mezitím si tam Dobby po libosti hopsá a odnáší s sebou lidi? Proč už se skoro nekouzlí? Proč vypustili celou zápletku s Kráturou, když by mnohé vysvětlila? Proč mnoholičný lektvar na rozdíl od druhého dílu nemění přeměněným i hlasy? Co v tom lese jedli? Proč Bellatrix drží hůlku své oběti u krku, když to pak znamená, že s ní nemůže pořádně kouzlit? A tak dále, a tak dále. Kdo je nepoznamenaný knížkou, může třikrát hádat, proč ty scény autor poslepoval k sobě zrovna takhle.


Zarážející je i fakt, že sedmnáctiletí hrdinové, kterými hormony cloumají přinejmenším od čtvrtého dílu, se v citové oblasti chovají jako děti ze základky. Ale to už bych filmu asi vyčítala moc, v tomhle smyslu se předlohy v podstatě držel.


Aby taky byla nějaká pozitiva – vynikající byla pasáž s legendou o relikviích smrti, občas se dalo zasmát, a na spoustu vedlejších herců, ač měli většinou jen drobné štěky, byla radost koukat. (Ach, Snape, ach Bellatrix) Bohužel je vidět, že z hlavní trojice umí hrát pouze představitel Rona, u Hermiony se to ještě jakž takž vsáklo, ale Harry... No, však se podívejte sami.


Celkově byl film zdlouhavý, nelogický, bez gradace, bez pointy. Odpustila bych mu ledacos, ale ne, že mě nudil. A to říkám jako někdo, kdo si svět Harryho Pottera zamiloval od první knížky. Škoda. Jen pevně doufám, že rozloučení s celou filmovou ságou bude důstojnější a spravíme si chuť.

Diskuze k článku

Další příspěvky

06.01.2011

Doctor Who – praotec seriálů neztrácí sílu

Znáte Doctora Who? Ne? Chyba! Jestli máte rádi sci-fi, kvalitní herce,...

10.11.2010

Shield neboli Policejní odznak - policajti, jaké jste ještě neviděli

Chcete kriminální seriál, který vás napětím rozklepe a všichni hrdinové...

Zobrazit všechny příspěvky